Προγράμματα

Καριάτζουλες – Σχολείο του Δάσους

«Η εκπαίδευση είναι μια βιωματική διαδικασία
και όχι μόνο μια προετοιμασία για το μέλλον».

Το ελεύθερο παιχνίδι στη φύση είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των παιδιών αφού ενισχύει την κοινωνική, συναισθηματική, σωματική και γνωστική τους ανάπτυξη και ευεξία.

Σήμερα ωστόσο, τα παιδιά περνάνε πολύ λίγο χρόνο παίζοντας στην ύπαιθρο και αρκετά παιδιά δυσκολεύονται να παίξουν στη φύση χωρίς τα παιχνίδια τους.

Στο Σχολείο του Δάσους «Καριάτζουλες» πιστεύουμε ότι όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα να παίζουν και να εξερευνούν στη φύση.

Το Σχολείο του Δάσους ” Καριάτζουλες”
προσφέρει τα παρακάτω προγράμματα :

για παιδιά απο 2 έως 3 χρονών

Οι στόχοι μας για τους πολύ μικρούς μας φίλους είναι να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον, ιδανικό για την ανάπτυξη σχέσεων και επικοινωνίας μεταξύ των παιδιών καθώς αναπτύσσουν και μια βιωματική – συναισθηματική σχέση με τη φύση.

Η πολυμορφία των ερεθισμάτων που προσφέρει η επαφή με τη φύση θέτει όλες τις αισθήσεις σε εγρήγορση διευκολύνοντας την πρόσληψη εμπειριών έτσι ώστε να ενισχύεται η ανάπτυξη της αντίληψης.

για παιδια απο 3 έως 6 χρονών

 Οι στόχοι μας για τους μικρούς μας φίλους είναι να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον ομαδικότητας και ευαισθητοποίησης. Αυτό περιλαμβάνει την αυτογνωσία και την ενσυναίσθηση, δηλαδή την κατανόηση και το σεβασμό για τους άλλους και για το περιβάλλον.

Η παραμονή στη φύση προσφέρει ένα πλήθος ερεθισμάτων που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις και ενθαρρύνουν τα παιδία να δοκιμάσουν λιγότερο ή περισσότερο ευχάριστες εμπειρίες έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη της διαφοροποιημένης αντίληψης.

για παιδια απο 7 έως 10 χρονών

Εκτός από την ανάπτυξη της αυτογνωσίας και της ενσυναίσθησης, για τα μεγαλύτερα παιδιά του Σχολείου του Δάσους, στοχεύουμε στην ενθάρρυνση της αναζήτησης, της δημιουργικότητας, της συνεργασίας και της αξιολόγησης επικείμενων κινδύνων.

Με το πέρασμα του χρόνου, τα παιδιά θα έχουν ευκαιρίες να αναπτύξουν δεξιότητες αυτάρκειας μέσα από αρχέγονες πρακτικές όπως η ταυτοποίηση της τοπικής χλωρίδας και πανίδας, η φροντίδα ενός κήπου, το άναμμα φωτιάς και η πυροπροστασία, οι κατασκευές με ξύλο και διάφορες άλλες χειροτεχνίες.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρουν οι Καριάτζουλες πραγματοποιούνται είτε με τη μορφή συνεδριών στο χώρο μας, είτε με τη μορφή εξορμήσεων σε υπαίθριους χώρους κοντά στο εκάστοτε ενδιαφερόμενο νηπιαγωγείο ή σχολείο και είναι προτεινόμενης διάρκειας 6 εβδομάδων.

Τα προγράμματα αυτά μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της παιδαγωγικής διαδικασίας των μαθητών διότι προσφέρουν τις ιδανικές συνθήκες προκειμένου οι μαθητές να βιώσουν μοναδικές, δυνατές, διασκεδαστικές και άκρως εκπαιδευτικές εμπειρίες που συσχετίζονται με το πρόγραμμα σπουδών του κάθε σχολείου ή νηπιαγωγείου.
Παροτρύνουμε τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς των νηπιαγωγείων και των σχολείων να αναγνωρίσουν την αξία των εκπαιδευτικών επισκέψεων στη φύση και τους καλούμε να επικοινωνήσουν μαζί μας και να συνεργαστούν με την ομάδα μας ούτως ώστε να αξιοποιήσουν την εμπειρία και την επιστημονική της γνώση προς όφελος των μαθητών τους.

Διάφορα θέματα και προγράμματα διαθέσιμα κατόπιν περαιτέρω συνεννόησης.

Εκπαιδευτικές επισκέψεις από σχολεία

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Σχολείο του Δάσους δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να εξερευνήσουν ένα καταπράσινο υπαίθριο χώρο και να συμμετάσχουν σε ομαδικά παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες, κατάλληλες για την ηλικία τους, οι οποίες ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, την ανάπτυξη της κριτικής σκεψης και του σεβασμού προς το περιβάλλον και σε ό,τι ζει σε αυτό.

Οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στο Σχολείο του Δάσους δίνουν στα παιδιά την ευκαιρία να εξερευνήσουν ένα καταπράσινο υπαίθριο χώρο και να συμμετάσχουν σε ομαδικά παιχνίδια και βιωματικές δραστηριότητες, κατάλληλες για την ηλικία τους, οι οποίες ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, την ανάπτυξη της κριτικής σκεψης και του σεβασμού προς το περιβάλλον και σε οτι ζεί σε αυτό.

Παιδικά πάρτυ

Θέλετε να οργανώσετε ένα ξεχωριστό παιδικό πάρτι;

Αρέσει στα παιδιά σας να παίζουν έξω και να γίνονται ένα με τη φύση;

Θα ήθελαν να φτιάξουν ένα καταφύγιο με τους φίλους τους στα γενέθλια τους;

Θα ήθελαν να κάνουν ένα αποκριάτικο πάρτι στο δάσος και να φτιάξουν τις στολές τους χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά;

Η θα ήθελαν απλά να περάσουν μια μέρα με τους φίλους τους παίζοντας, εξερευνώντας και φτιάχνοντας διάφορες κατασκευές στο δάσος;

Αυτά και άλλα πολλά μπορούμε να τα προσφέρουμε στον εντυπωσιακό μας χώρο… Διάφορα θέματα και προγράμματα διαθέσιμα κατόπιν περαιτέρω συνεννόησης.