Η Φιλοσοφία μας

Καριάτζουλες – Σχολείο του Δάσους

Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα Σχολείο του Δάσους, επειδή πιστεύουμε ότι η ζωή των παιδιών σήμερα είναι πολύ περιοριστική. Λόγω της πίεσης του χρόνου, των πολλαπλών ηλεκτρονικών ερεθισμάτων και του φόβου για τον “έξω κόσμου” τα παιδιά δεν έχουν πολλές ευκαιρίες για παιχνίδι, χάνουν την αυτονομία τους και δεν αποκτούν τις εμπειρίες ζωής που πραγματικά χρειάζονται.

Στο Σχολείο του Δάσους «Καριάτζουλες», τα παιδιά έχουν την ελευθερία να εξερευνούν, να παίζουν, να κατασκευάζουν, να δημιουργούν, να φαντάζονται και να χρησιμοποιούν τις αισθήσεις τους για να βιώνουν το υπαίθριο περιβάλλον και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην έννοια της μάθησης μέσω του παιχνιδιού, της ανάληψης ρίσκων, της εξερεύνησης, της δημιουργικότητας, της συναισθηματικής ανθεκτικότητας, των κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και του εκπαιδευτικού ταξιδιού αντί του τελικού αποτελέσματος.

Το Σχολείο του Δάσους «Καριάτζουλες» χρησιμοποιεί την ηρεμία και το χώρο του δάσους για να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτυχθούν κοινωνικά και συναισθηματικά, καθώς βρίσκονται στη φύση παντός καιρού και καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Τα παιδιά ενθαρρύνονται να μαθαίνουν με τον δικό τους ρυθμό, να συμμετέχουν ενεργά στις μαθησιακές τους εμπειρίες και να αλληλεπιδρούν με το συνεχώς μεταβαλλόμενο φυσικό περιβάλλον. Αποκτούν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, αποφασίζουν ελεύθερα ποιές δραστηριότητες θα επιλέξουν και με ποιο τρόπο θα μάθουν, δημιουργούν θετικές σχέσεις με τους άλλους και μαθαίνουν να αγαπούν και να σέβονται τη φύση. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν την περιέργεια, την εμπιστοσύνη, την αυτοεκτίμηση, τη δημιουργικότητα, την ενσυναίσθηση, τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες, τη γνώση του φυσικού περιβάλλοντος και την ικανότητα ανάληψης ρίσκων και αξιολόγησης κινδύνων.